Toch een prachtige dag gehad, met zowel atletiek in de ochtend als in de middag. En daartussen in als bonus nog eigenlijk onverwacht een race van Marit Bouwmeester gezien vanaf de kant. Voor het eerst de verrekijker mee, die ik volgens mij al in 2009 heb gekocht voor de safari vakantie. Maar toen had ik een 120-400 zoomlens waar ik alles door bekeek. Wat een uitvinding! Zowel voor het zeilen als voor de atletiek was het ideaal. Zo dachten we te zien dat Marit op het allerlaatst nog de Deense verschalkte, maar van zo’n afstand is dat natuurlijk lastig. En wat lezen we later op de NOS? Exact dat!! En ook zij kan goud gaan winnen!

Even terug naar het begin. Vanochtend op tijd op pad richting het Olympisch Stadion. Metro en trein is de logistiek van deze reis. Na een koffie en een stuk cake bij ons om de hoek de metro in. Alles verliep goed, totdat we bij het stadion op het station aankwamen. Ik overdrijf niet als de rij voor de ingang begon op het moment dat we de trein uitstapten. Even dachten we dat we binnen zouden zijn als de ochtendsessie voorbij zou zijn. Duizenden en nog eens duizenden mensen in de rij. En toch, we gingen er bij staan en gestaag ging het vooruit. Na een half uur waren we flink opgeschoten en nog iets later liepen we zowaar het terrein op. Meteen gaan zitten, beetje op de verkeerde plaats, maar wel lekker dicht bij de baan. De zevenkampsters stonden op het punt om te gaan verspringen. Vlak voor onze neus. Best goed dat we daar drie dames bij hebben staan. Alleen geen topklasseringen dit keer. Mooie plaatjes kunnen schieten. Even om te onthouden: de zon draait hier linksom (in tegenstelling tot in Nederland) dus op een bepaald moment zaten we met de zon op de bakkes naar de series 100m te kijken. Martina niet door, en op het moment dat het stadion ontploft weet je dat Usain Bolt de baan op stapt. De discus finale was ook interessant om te zien. Titelverdediger Harting haalt de finale niet, zijn broer haalt het goud binnen. Vertrek uit het stadion leek ook een chaos te worden, maar verliep redelijk.

We hadden dus een paar uur te doden. Dat deden we eerst door terug te treinen naar het centraal station en toen naar de kust te willen lopen. Het is weekend, dus rond die Olympische boulevard was het zo stervensdruk, dat we de metro hebben gepakt en iets zuidelijker zijn gaan zitten, bij Largo do Machado. Daar naar het park aan het water. En zie daar: met onze verrekijker werden we live getuige van de race van Marit Bouwmeester. Op deze foto is ‘duidelijk’ te zien hoe het ervoor staat.

Via een hapje eten op straat: pizza en een biertje, gingen we ruim op tijd richting stadion. Nu kwamen we echt een uur voor aanvang aan, en liep het veel sneller door. We liepen naar ons gewenste vak en gingen precies op het verlengde van de 100m zitten. Geweldig spannende verspringfinale, de zevenkampsters in actie gezien bij het speerwerpen, Mo Farah won de 10k. Het hoogtepunt was natuurlijk de 100m finale. Heel, echt heel veel oranje op de tribune. Mocht niet baten. De rest is geschiedenis.

Dafne maakte dat ze wegkwam, hier goed te zien.

Na de finale liep het stadion al een beetje leeg, maar kreeg Farah nog zijn gouden medaille en deden de zevenkampsters nog de 800m. Daar gaan ze helemaal op kapot en dat was te zien. Ze liggen nog minuten op de baan. En een Belgische winnares!!

Lange dag geweest. Stadion uit, trein in, metro in, en tegen 1 uur waren we thuis.

Vandaag ook een hoogtepuntje op het programma, de 100m finale mannen!

Tot later…