Had ik al iets verteld over de beveiliging hier? Die is voor zover ik kan overzien behoorlijk op orde. In ieder geval erg zichtbaar op alle plekken. Zowel de controle bij binnenkomst, gaat altijd met scanners. Altijd die rugtas er doorheen. Ik heb al meerder keren een foto moeten maken met mijn camera om te bewijzen dat het niet iets anders is. En een flesje water wordt er feilloos uitgehaald. En weggegooid. Ook in de stad, op een plek waar je denkt, hier zou wel een politieauto mogen staan, staat die er ook. Soms tot de tanden toe gewapend, soms wat onopvallender. En de vrijwilligers, dat is natuurijk het verhaal van alle Spelen. Duizenden en duizenden, op elk metro station, bij elke kruising, bij elke wedstrijd.

Vandaag een compleet rondje Rio gedaan, met de klok mee. Van ons appartement, naar Barra Olympic Park, naar Maracanãzinho en toen via huis nog even naar het HHH.

Vanochtend dus naar Barra, om voor het eerst schermen te bezoeken. Wat moet je daar nou, zul je zeggen. Niet voor Nederlanders, maar je moet alles een keer gezien hebben. Het ging om het teamtoernooi floret schermen. Teams van 3 tegen 3 die elkaar allemaal een keer treffen, dus 9 partijtjes.

Ingenieuze puntentelling, die ervoor zorgt dat als je voorstaat, je maximaal 5 punten kunt uitlopen. En je hebt per partij ook nog 3 minuten maximaal om in te scoren. Was echt leuk om een keer te zien!

Mooie opzet in de hal, met kruislings in totaal 4 vechtstroken (zo noem ik ze maar), lekker donker, met alleen licht op de schermers. Echt geen spijt van. Tijdens de halve finales weggegaan richting zwemmen. Natuurlijk is het bijzonde op de Olympische spelen bi het zwemmen te zitten. Voor Roy vandaag de eerste keer. Maar volgende keer nog iets beter opletten welke tickets worden aangeboden, want na de series 50 meter vrij met Inge en Ranomi, kwam er de series 1500 meter mannen vrije slag! Dat is een kwartier per race!

We hebben er  2 gezien en dachten, dan nemen we maar iets meer volleybal mee. Dus op reis van Barra naar Maracanãzinho voor de wedstrijd Nederland-Puerto Rico, en daarvoor was nog bezig USA tegen Italië. Daar was trouwens net de 4e set begonnen, want voor reizen moet je veel tijd nemen, maar dat had ik al verteld. Toen alles klaar voor Puerto Rico. Nederland is al geplaatst voor de kwartfinale, maar de tegenstander daarin hangt van de plek in de poule, dus nog steeds belangrijk om te winnen. Maar dat ging prima.

Na het volleybal weer de metro in, en terug naar het appartement. Na even zitten, beachvolleybal op de NOS app kijken, nog even sushi gegeten te hebben bij de buren(!), nog even naar het HHH.

Dat HHH, dat is me wel wat. Prachtig natuurlijk, maar het lijkt wel of het aan het bezwijken is onder zijn eigen succes. Je staat in de rij om binnen te komen, je staat in de rij om je pasje op te waarderen, voor een biertje, dat 12 reaal kost (4 euro), dat is duurder dan in de Olympische Venues, en je krijgt de helft aan bier. Het was vanavond ook weer enorm druk. En waar al die mooie vrouwen vandaan komen, joost mag het weten. Heel veel buitenlands en echt een kwestie van zien, gezien worden, en wie weet wat nog meer. Natuurlijk ook een prachtig scherm om gezamenlijk sport te kijken, steeds meer uitgesporte atleten die met familie en vrienden bijeen zijn. En de sfeer is ook zeker gezellig. De huldiging is maar voor een kwart van de aanwezigen echt in het zaaltje te volgen. De rest kijkt buiten op het scherm. Vandaag was er natuurlijk ook weer eentje, van de 2 roeisters met goud. BN-count? Rintje Ritsma en Barbara Barend toegevoegd.

Rond half 1 starten we weer binnen in het appartement, om ons op te maken voor veel atletiek de komende week. Morgen zowel ’s ochtends als ’s avonds!

Morgenochtend voor vertrek eerst even facetimen met Fleur en Elise! Op zaterdag kan het even qua tijdsverschil, eindelijk!