Gisteren aangekomen in Reykjavik! Onderweg nog enkele fotostops, een tunnel onder een fjord door (6 km lang, tot 165 m diep), met goedkeuring van de elfen heb ik gisteravond begrepen. Rond lunchtijd kwamen we aan in het Salvation Army Guesthouse, in hartje Reykjavik. Het weer begon ’s ochtends stralend, maar werd frisser, bewolkter en eenmaal in de stad waren er wat buitjes. de (hoofd) stad is niet erg groot, en we zijn een beetje op verkenning gegaan. Het nieuwe theatergebouw aan het water, het beeld van het vikingschip, en toen ook nog de nieuwe kathedraal, geheel van beton. Gaaf ding.

En toen even aan het shoppen geslagen. Redelijk geslaagd. Eind van de middag bij Café Paris gegeten, lam en lobster, dus in stijl afgesloten. En tegen 8-en (in de stromende regen) verzamelden we ons bij Ollie, inmiddels een goede bekende van Jackie, onze reisbegeleider, voor een ‘haunted walk’. Hij nam ons mee langs wat bijzondere plekken (eindigend op het oude kerkkof van de stad) en vertelde verhalen over de stad met een bovennatuurlijk tintje. Hij verpakte de geschiedenis van IJsland en van Reykjavik heel goed in wat verhalen. Met veel humor. Het regende gelukkig nog maar kort, en toen was het erg leuk om mee te lopen. Het eindigde zoals gezegd op het oude kerkhof, waar men rond 1830 begon te begraven (inmiddels zijn we 2 kerkhoven verder). Daarna in de English pub bij mooi live music van 2 kerels op een gitaar nog een paar pints achterover gemieterd, om middernacht nog even reisgenootje gefeliciteerd met de verjaardag en vervolgens de lange reis (200m) naar de guesthouse aanvaard. Vandaag is de reisdag naar huis!

Vanochtend nog even het Nationaal Museum bezocht. Korte rondleiding meegenomen voor een globaal beeld van het Museum. De IJslandse geschiedenis in vogelvlucht. En het begint een beetje een rode draad te worden maar ook deze gids had weer humor. Heeft natuurlijk ook een beetje te maken met het accent waarin hij het Engels ten gehore brengt, maar de droge humor spat ervan af. En nog leerzaam ook. Nog een laatste rondje door de stad en nu klaar voor de rit naar het vliegveld. Vanavond of morgen laatste bloggie.