Wat een schitterende dag. Heerlijk ontwaken met prachtig uitzicht, zonneschijn en veel minder wind, dus we waanden ons zowaar even in de zomer. Prachtig optrekje hier.

Het was een reisdag vandaag, maar het bleek door een schitterende omgeving te zijn. Met wat fotostops onderweg (waaronder het graf van de 2 laatste geëxecuteerde (‘beheaded’) mensen in IJsland, begin 19e eeuw: Agnes en Fridrik ging het richting het schiereiland Snaefellsnes, met als pronkstuk de Snaefellsjökull (1450m) vulkaan, met gletsjer erop. En vandaag prachtig zichtbaar!

Het hele schiereiland was mooi. Glooiende landschappen, erg groen, gezellige dorpjes, geen punt waar vandaan je niet op water uitkeek. Ook de lava stukken ontbraken hier niet. We kregen nog een korte rondleiding door een lavagrottenstelsel, nog niet zolang geschikt gemaakt voor niet-speleologen. Met een soort Doctor Who, Men in Black-achtige ingang stapten we een grote deur door, en gingen we de wenteltrap naar beneden. Goeie gids met weer een humoristisch verhaal. Even echte, maar dan ook echt echte duisternis ervaren. De bovengenoemde vulkaan en deze hele omgeving stonden trouwens model voor het boek van Jules Verne: Naar het middelpunt der aarde. Toch maar weer een keer uit de kast pakken. Mooi moment om weer eens te lezen.

Vanavond aangekomen in Grundarfjördur voor onze laatste slaapzak accommodatie. Afscheidsdiner gehad (morgen is het ieder voor zich in Reykjavik, daar is namelijk wat te kiezen) Korte speeches voor de chauffeur en de reisbegeleider, compleet met gevulde weggooi-washandjes. Voor het eerst in al mijn Djoser reizen een keer niet de speeches gedaan. Ook wel een keer prima. Morgen gaat de reis naar Reykjavik, de eindbestemming. Kan ik weer op cadeautjesjacht en nog een beetje van de stad zien. Is de hoofdstad maar nog steeds maar 200000 inwoners. Ben benieuwd.