Tweede dag zonder WIFI en internet. Ik typ dit stukje ook lichtelijk trillend… Vanuit ons overnachtingsadres (ingewikkelde naam van vorig bericht) ging het vanochtend vroeg richting het National Park Vatnajokull, de grootste ijsvlakte van IJsland maar ook van Europa. We gaan vandaag op een gletsjerhike. En laat het nu toch eens geweldig weer zijn, niet geheel onbewolkt, maar stralende zonneschijn. Voor mooie foto’s de beste combinatie.

Na een korte stop bij een uitzichtpunt (vlakbij de in 1996 weggespoelde brug door de door een vulkaanuitbarsting ontstane omgekeerde tsunami richting de zee) ging het richting Skaftafell. Hier kregen wij stijgijzers aangemeten, een pikhouweel en een helm mee. Een oude schoolbus in en een kwartiertje naar de voet van een van de gletsjers die ontstaat vanaf het hoogste punt van IJsland, Hyannadalshnukur (2110m). We werden in drie groepen van zeven verdeeld en met onze gids Steve, een Brit, gingen we op pad. Eerst nog een flinke wandeling tot het echte ijs. Dan de ijzers onder en na een grondige uitleg het ijs op. Ik had dit natuurlijk 2x eerder gedaan: de helihike in Nieuw Zeeland en enkele jaren geleden in Argentinië, maar met de humoristische en kleurrijke uitleg van de jonge Steve was het dit keer heel bijzonder. We liepen gestaag door en bereikten een flinke hoogte. Voor echte complete blauwe plaatjes was het het verkeerde seizoen, maar de kracht van de ijsmassa wordt overal uitgestraald.

En dus fantastisch weer. Een prachtige wandeling is het geworden. Halverwege de middag kwamen we van de berg en reden we terug. We zitten met 7 mannen in een chaletje, dus met 8,5 minuut per persoon kon een ieder even douchen. Vroeg diner, want het kon nog wel eens druk worden bij een restaurantje, waar we ook niet konden reserveren. Wij waren net op tijd, maar totdat wij de tent verlieten, stond er een lange rij vanuit buiten. Tja, als er niet al te veel restaurants zijn…. Eten was trouwens goed (Iceland Lam), dat helpt ook.

Morgen doen we een nieuwe poging om naar Laki te gaan. Krik gerepareerd (olie toegevoegd) dus we durven weer. En ik zal toch in staat zijn morgen ergens via WIFI dit en het vorige bericht op internet te krijgen. (Naschrift: ook zondagavond)