Hij zit er weer bijna op, dag 2 in Kennuddu, zoals men het langgerekt uitspreekt. Het is een zondag. Dus voelde het vandaag een beetje als een grote woonboulevard die toevallig niet open is. Het is best een grote stad, met flink wat wolkenkrabbers in het centrum (nou ja, hoge flats), maar vanochtend was er nog niet veel te doen. Nou is het wel zo dat ik al rond 9 uur in de stad aankwam. Dat kwam zo. Ik was natuurlijk om 4 uur vanochtend klaarwakker, heb het met dommelen, lezen, TV-kijken nog volgehouden tot 7 uur, en toen meteen gaan douchen. Ontbeten in het motel, niets mis mee, ik begin die donuts zelfs lekker te vinden (als ze maar vers zijn). En toen met een dagkaart de C-train in: de Calgary Transit. Ik had iets gelezen dat het Glenbow museum om 9.30 open zou gaan, maar dat bleek 12 uur te zijn. En zoals gezegd, verder was er eigenlijk nog helemaal niets open. dus ben ik eerst maar eens het Olympic Plaza gaan bekijken. Hier werden 25 jaar geleden (ja, 25 alweer!) de winnaars gehuldigd. Nog even het schaatsplakkaat op de foto gezet, met de namen Van Gennip en Ykema. Het was vandaag trouwens erg mooi weer. By the way: ik heb het nog niet precies uitgerekend, maar in tegenstelling tot wat je zou denken ligt Calgary niets noordelijker dan Nederland. Je denkt Canada, is ongeveer ter hoogte van Scandinavië, dus frisser dan in Nederland. Maar hier gewoon een dikke 20 graden vandaag. Na het Olympic plaza maar naar het oosten gelopen, naar Fort Calgary. Het ging uiteindelijk meer om het wandelen, dan om de attractie. Ik kocht trouwens geen kaartje, maar heb alleen in het park even rondgelopen. Een mooi oud gebouw, en wat opnieuw neergezette houten schuren. Net echt, maar erg weinig indrukwekkend. Morgen trouwens ga ik naar Heritage Historic Village: dat moet wel heel bijzonder zijn, een volledig stadje in 19e eeuwse stijl. Kan mooi onderweg naar Banff. Trouwens, alsof ik het aantrek kwam er natuurlijk vanochtend ook weer een zwerver naast me lopen. Hij had honger, had ik geld voor hem. Nou, dan ben je weer minuten bezig met afwimpelen, routes variëren en je onderwijl oncomfortabel voelen. Het was druk genoeg om geen gevaar te lopen trouwens.

Na ook nog even een lekkere cappucino bij de starbucks, dacht ik nog even bij het beroemde Stampede park te kijken: De Saddledome, elk jaar de scenery voor, naar eigen zeggen, de mooiste outdoor show ter wereld. Tja wel grappig. Als je ervoor staat, zie je toch altijd maar 1 kant, en daar kijk je nog tegenop ook. Je moet echt vanuit de hoogte kijken om de zadelvorm goed te zien. Maar goed, Calgary is hier wereldberoemd om (in heel Canada)

En toen was het dan eindelijk 12 uur (in Ned 8 uur, dus voor mijn gevoel al flink ver in de dag) . Het museum in. Sjonge wat een gigantisch en prachtig museum. Het is overweldigend, op geen enkele wijze kun je navertellen wat je ziet, het is ook te veel om in te verdiepen en alles te lezen. Maar de indruk is fantastisch. Van de indianen, tot de olietijd, maar ook prachtige mineralen die bij de mijnbouw zijn gevonden. De mijnbouw was o.a. nodig om de spoorlijn door de Canadian rockies te krijgen, maar natuurlijk ook voor de oliewinning. Na het museum even gaan lunchen in een sportsbar. 14 grote schermen met allemaal andere wedstrijden. meest American Football. Stapels jonge kerels die met een iPad of macbook air voor zich zitten, schichtig al die schermen volgen, de stand om hun eigen apparaat hebben staan, en om de haverklap een nerveuze kreet slaken. Het lijkt wel of ze het een beetje volgen! Heb daar trouwens misschien wel de lekkerste burger ooit gehad. Alles klopte! Heerlijk. En even 2 korte telefoontjes naar Emmen en Hoogeveen. Mijn oma is trouwens vandaag jarig, ze is vandaag, schrik niet…., 99 geworden!!!

Na de lunch nog even naar de 4e verdieping in de mall. Ziet er ook mooi uit, en een grote parktuin boven in het gebouw. Erg mooi gedaan. De Devonian Gardens voor de meeschrijvers.

Toen dacht ik, ik ga even terug naar het hotel. Eigenlijk al 5 uur geslenterd en ik wilde even rusten, voordat ik nog een keer de stad in ging. Ook nog even een iPad oplader gekocht, dus dat is ook weer geregeld. Dus met de trein terug, beetje gerelaxed, en bedacht dat ik gewoon de auto zou pakken en naar een aanrader in de Lonely Planet zou rijden: Sushi’s Club. Hou je van sushi dan, hoor ik de mensen denken, nou dat is inmiddels wel bekend, volgens mij. Ik vind het superlekker. Ging wel een beetje snel, dus via de Olympic Oval, de schaatsbaan van 25 jaar geleden, die op het universiteitsterrein staat, gereden. Nog steeds wat vroeg terug op de kamer (hoewel mijn lichaam aan het doorzakken is tot in de vroege uurtjes in Ned). Ik dacht nog even te gaan hardlopen, maar dan overdrijf ik een beetje. Morgen wordt naast autorijden ook nog een flinke loopdag. Want in Banff denk ik dat ik meteen bij het dorpje een mooie wandeling ga doen. Wat ik nog wel even ga doen is nog even een duik nemen in het zwembad. En dan hopen dat ik morgenochtend een uur verder de ochtend in slaap.