Nou daar is ie dan. De laatste bijdrage op locatie, San Francisco! Zoals gewoonlijk nog een afsluitertje van de bank in Delft, maar vanuit de States is dit um.

Gisteravond na de lange reis, lekker in de buurt (200 meter lopen) gegeten. Oh ja: sushi. En raad eens wat ik vanavond doe? Juist. Vroeg gaan slapen en ook weer vroeg op. Klokslag 6 uur, eigenlijk bijna de hele vakantie. Na het ontbijt (wat verse donuts van de toonbank in de receptie gepakt) wilde ik op pad, maar het regende, en het bleef regenen en bleef regenen. Van nood nog twee afleveringen van In the Heat of the Night gezien (met Chief Gillespie, en Bubba, beetje nostalgie) . Om 10 uur toch maar de straat op. Richting Fisherman’s Wharf. Capputje bij Starbucks en toen de Cable Car in naar het centrum. Daar even opgedroogd bij Bloomingdales, en toen naar het SFMOMA. Eigenlijk maar 2 verdiepingen open, de rest wordt verbouwd, daarom oook halve prijs. Interessant. Ik vind dat moderne kunst altijd wel leuk maar ook ingewikkkeld. Soms zie ik er de kunst niet van in, soms is het lelijk, soms is het mooi, en soms is het ‘bijzonder’. Maar wel interessant om langs te lopen. En het publiek is net zo interessant als de kunst. En de museumshop is minstens zo groot als de tentoonstelling. Even geluncht in een net restaurantgedeelte onder Bloomingdales, met allerlei verschillende keukens. Het enige is dat het rond 12 uur verandert in een heuse vreetschuur. Nog heel even gezocht naar een souvenir shop, maar daarvoor moet je toch echt bij Fisherman’s Wharf zijn. Dus de Cable Car weer in richting de kust. Inmiddels begon het een beetje op te klaren. Omdat ik toch bij die pieren was, en ik al snel wist (het stikt daar van die winkels) dat ik zou slagen voor de ‘gifts’ heb ik nog even een bezoek gebracht aan de USS Pampanito, een echte WWII onderzeeër. Een interessante omgeving, met een goede audiotour erbij. Ik heb wel 1 miljoen tellertjes, wieltjes, schakelaartjes, hendeltjes geteld. Echt niet normaal. En die ruimtes, die zijn al klein, en dan die tussendeuren, van ongeveer 1 meter hoogte. Was de moeite waard.

Daarna dus de tas gevuld met souvenirs, en nu op de kamer aan het relaxen. Net even de stoel veranderd in een gangpadstoel. Straks lekker eten, en de boel goed inpakken. Morgen de reisdag. Kwart over 10 overmorgenochtend, zet ik weer voet op hollandse bodem!

Tot dan!