Goeiavond! We zitten in K…. is nou ook wat. Kan ik eigenlijk de plaatsnaam niet meer precies opnoemen, zit ik in de receptie en zie ik geen folder, bord of wat dan ook met de naam erop. Kamamuro ga ik maar even voor. Ik ga ook niet aan de balie vragen in welke stad we hier zitten….. Voor 2 nachten, maar daartussen een hopelijk prachtige tocht naar Mount Aso, de vulkaan. Maar waar was ik gebleven. Oh ja, Osaka. De tocht naar Hiroshima. Nou die Shinkansen blijft natuurlijk geweldig. Ik zat de enthousiaste medereizigers wat te temperen omdat ze aan het rekenen waren tot 300km/uur gemiddeld. Ik zei als ze al eens 200 gehaald hebben, heel wat. Maar toen stonden we ineens…… maar bij het begin beginnen. De eerste stop was bij het Kasteel van Himeji. Tja: regenachtig en dan is de lol er wel een beetje af, gecombineerd met het feit dat het hoofdgebouw door verbouwing dicht was. Nog wel een mooie japanse tuin bezocht, lekker wandelen tussen de groene rots- en water partijtjes. De 2e stop was ‘ s middags. In Kashikura (of zoiets, weet het echt even niet meer) Mooi stadje (echt!) nog wat oude folklore en erg gezellig. En toen, kwam het mooiste half uurtje van de dag, als ik eerlijk ben. We waren ruim op tijd op het station waar we waren overgestapt. Dit was een klein station, en de Shinkansen stopt daar niet altijd!!!! Mijn hemel. Sta je daar nietsvermoedend een beetje met je fototoestel te hannesen, zie je 2 lichten van rechts komen, haal je een halve keer adem, en daar DENDERT een trein ( ik denk in ieder geval dat het dat was) voorbij. Op een middenspoor, en ze maakten niet de indruk gas terug te nemen. Ik gok zeker 250 km/uur. niet te geloven. Ben je net aan het kijken hoe je de volgende kunt vastleggen, wordt je van het perron geblazen door de 2e die van links komt. Ongelooflijk, wat een geweld! Als ze stilstaan zien ze er ook nog eens geweldig uit!! Superdingen zijn het. En weet niet of ik het al gemeld had, maar meer beenruimte dan voor of achter in mijn A4. 2x zoveel als in een vliegtuig. Als ik Japanner was, hoefde ik niet meer te vliegen. Ideaal!!! Tot zover de Shinkansen. Aangekomen in Horishima, lekker rustig aan gedaan na de lange reisdag. De volgende ochtend met trein en veerboot (ik zei vandaag nog: afgelopen 2 weken meer openbaar vervoer gebruikt dan in de 20 jaar ervoor) naar Miyajima (ongeveer). Dit is de plek van de Torii (de oranje poort) te water. De officieel 3e sightseeing plek van japan, en misschien wel de meest gefotografeerde plek op aarde. Heerlijk weer, natuurlijk mooie foto’s en nog een flinke wandeling gemaakt. Eerste stuk met de kabelbaan (tja die hadden we nog niet gehad deze vakantie) toen verder naar bovengeklommen en een flinke wandeling naar beneden. Mooie dag. En toen kwam vandaag. Vanochtend eigenlijk geheel in eerbiedige stilte doorgebracht in het Hiroshima Memorial park. Het was prachtig weer vandaag, en we waren al vroeg op pad. De dom, een van de weinige gebouwen die na de bom nog overeind stond, heel veel monumenten en het museum. Het gaat elke verbeeldingskracht te boven wat daar gebeurd is, op 6 augustus 1945. Pa was 2 weken oud!. Vanmiddag weer met de trein richting dit stadje. Niet zoveel te beleven, maar morgen dus de hele dag op pad en overmorgen richting Nagasaki. De foto’s vertellen een veel bloemrijker verhaal, en dat schrijf ik denk ik ook nog wel eens op. Tot zover weer. Fijne koninginnedag morgen, hopelijk zonder incidenten. groeten, Jannes PS zonder Lonely Planet zelfs bij deze mails kom je nergens! Die plaatsnamen lijken allemaal op elkaar!