Goedemorgen (bij jullie denk ik 2 uur ’s nachts). Jullie hebben nog drie dagen tegoed. Geweldige dagen!! Vrijdag hebben we het Potala bezocht, het paleis van de Dalai Lama’s. De huidige (de 14e) zit natuurlijk in ballingschap in India (en bezoekt Bush volgende week lees ik net, zeer tegen de zin van China). Het is 1 groot museum van historie, waar busladingen Chinezen in maximaal een uur doorheen gejast worden. Die gidsen krijgen echt maximaal een uur en worden op de huid gezeten door geuniformeerde wachten als ze niet doorrennen. Onze (Tibettaanse) gids ging bewust niet mee, zodat we niet echt rondgeleid werden, en we dus alle tijd mochten gebruiken. Af en toe even opzij als er weer een gidsvlaggetje met in zijn kielzog 20 Chinezen voorbij stoof. Natuurlijk een prachtig paleis, je mag maar een klein stukje zien, maar dat is zeker de moeite waard. De meeste impact heeft de buitenkant, als je vanaf het Potala square (dat door de Chinezen is gecreeerd ‘voor het overzicht’ het paleis bekijkt: enorm. Mooie foto’s. Zaterdag hebben we weer iets stoers ondernomen, we hebben fietsen (mountainbikes) gehuurd en zijn dwars door de stad naar een klooster 5 km buiten Lhasa gefietst. En er zit geen toeter op! Dus tussen de fietsriksjas, bussen, taxis, en niet te vergeten voetgangers die of druk bezig zijn met rochelen (DE kunst in China/Tibet) of met hun gebedsmolentjes aan het draaien waren en dus zeer geconcentreerd naar de grond keken. Prachtige tocht, ik heb nog even vanaf de fiets gefilmd. We gingen dus naar het Sera klooster (je kunt zeggen alweer een klooster, nu dat is ook wel een beetje zo, maar ieder klooster heeft weer een bijzonderheid. Dit keer hebben we zo’n 100 monniken in de tuin van het klooster zien debatteren, op een zeer specifieke wijze. Heel gaaf om te zien (film en foto’s natuurlijk). En toen weer teruggefietst! ’s Ochtends hadden we het oude centrum van Tibet (Jokhang tempel en Barkhor plein) bezocht. Ook weer een door Chinezen schoongeveegd plein. De pelgrims stonden in 100 meter lange rijen om naar binnen te komen en hun geld in alle kapelletjes en bij alle beelden kwijt te kunnen, of yakboter in de grote kaarsenbakken bij te vullen. Indrukwekkend. En ondertussen liggen er ook honderden te bidden voor de muren van de tempel. Gisteren hebben we misschien wel de mooiste dag van de reis gehad. Er waren 7 liefhebbers van de groep en samen met de reisleidster en 2 land rovers (toyota en mitsubishi; voor de auto liefhebber) incl. chauffeurs naar het zoutwater meer Nam Tso gereden. Een lange rit door een werkelijk fantastisch landschap, vlaktes, nederzettingen, de spoorlijn van Beijing-Lhasa die net gereed is, besneeuwde bergtoppen. Uiteindelijk nog even een erg hoge pas over 5190 meter (!!!) en vervolgens tot aan het meer gereden. Ongelooflijk, wat een kleuren, wat groot en wat een enorme vlakte waarin dat meer ligt op 4718 meter hoogte (!), zout water(!) En aan de overkant van het meer zag je nog een heilige berg liggen (naam is te ingewikkeld) van boven de 7 km. Enige nadeel was dat je tegen de zon inkeek, dus foto en film iets minder adembenemend. Vervolgens de terugreis aanvaard, weer die pas over, even in de sneeuw en de hagel, en vervolgens weer dat prachtige landschap in. Een groep pelgrims die we op de heenweg waren tegengekomen waren uren later enkele km verder, want die waren aan het bidden richting Lhasa !!! Dat betekent op de grond liggen, handen vooruit, helemaal plat, overeindkomen, 1 pas lopen (!) en vervolgens hetzelfde. Ze hebben ook speciale kleding aan. Deze mensen komen waarschijnlijk in Lhasa aan als ik allang weer in Nederland zit. Ook hier weer foto’s en film van natuurlijk. Tot slot nog even naar de hot springs, waar we kort gezwommen hebben (ook weer op 4300 meter, het blijft vreemd) in echt warm water, wat daar lokaal uit natuurlijke bronnen wordt gewonnen. Terug in Lhasa waren we natuurlijk kapot, vroeg op bed dus.

Vandaag en morgen nog: morgen heb ik tot shop dag uit geroepen. De groep gaat nog naar een laatste klooster, maar Michiel (my roommate) en ik gaan morgen inkopen doen (souvenirs, kadootjes; wordt best lastig met al die boedda beeldjes, gebedsmolentjes, maar we halen er wel wat leuke eetstokjes tussenuit). Groeten, en tot later, Jannes