Hallo allemaal!

We zijn aangekomen in de laatste doorkomstplaats van deze vakantie: Lhasa. Ik zit nu in een internetcafe van 30 bij 60 meter, snel geteld zo’n 300 monitoren met spelletjes spelende Chinezen. Deze Chineze vrienden hebben volgens mij wel KPN.com geblokkeerd, maar via een achterdeurtje kon ik toch nog bij mijn mail. We blijven hier nu tot woensdagochtend en dan vliegen we eigenlijk achter elkaar door van Lhasa naar Kathmandu naar Doha naar Londen en naar Amsterdam. Oorsponkelijke programma was dat we nog een hele dag in Kathmandu zouden blijven, maar de vlucht vanuit Lhasa vertrekt niet op de geplande dag. Ben toch nog even de man met de hamer tegen gekomen. Eergisteren hield mijn maag opeens op met verteren, dus gevolg buikpijn, overgeven, misselijk etc. ben de rest van die dag op de kamer gebleven, gisteren moesten we vele uren rijden, en nog met een boot de rivier oversteken om naar het Samye klooster te gaan, waar we ook in het guesthouse hebben overnacht. Gelukkig voelde ik mij gisteravond wat beter en vandaag weer helemaal goed. Van een aantal doorgewinterde reizigers in de groep heb ik inmiddels begrepen dat dit de zwaarste reis ooit was voor ze. Ga je ook eens voor het eerst naar Azie! Voordat ik echt ziek was nog wel in Shigatze het klooster bezocht. Ook hier bleek maar weer eens dat ik met mijn lengte een bezienswaardigheid ben. Nu wilden de Chinezen met mij op de foto. Prachtig klooster met een boeddha beeld van 26 meter hoog. Vraag me niet welke Boeddha, daar ga ik nog wel wat over lezen. En we hebben de kora gelopen, met de klok mee, die al de gelovigen lopen (dagelijks) met vele duizenden van die gebedsmolens. Het Samye klooster hebben we vanochtend voor vertrek nog bezocht, was erg mooi, vanochtend om half negen verzamelden zich alle monniken en begonnen aan hun gezang (nou ja: gehum). Overnachting was wel sober, met alleen stromend koud water op de binnenplaats, zie de foto’s maar. Het verhaal is hier wel een beetje de ‘bevrijding’  van Tibet door China een halve eeuw geleden, we zitten nu in Lhasa, en dat is wel heel erg verchineest. Brede straten, vele winkeltjes. De Tibetanen lopen over straat, de Chinezen zitten in nette kleding in hun onderneminkjes. Ook zie je tankstations die aan de A2 niet misttaan. De komende dagen staan er nog een paar leuke excursies op het programma, waaronder het hoogst gelegen grote zoutmeer vande wereld volgens mij, Nam-Tso. Verder natuurlijk het Potala paleis en het oude tibettaanse centrum midden in Lhasa. Daarover later meer.

groeten Jannes